Vuokranmaksun viivästyminen: Mitä tehdä?

13.12.2024 | Artikkelit

Vuokranmaksu on yksi vuokralaisen tärkeimmistä vastuista vuokrasuhteessa. Mitä vuokranantajan sitten tulisi tehdä, kun maksu viivästyy? On ymmärrettävää, että vuokralaisella saattaa joskus olla kiireitä tai haasteita taloudenhallinnassa, ja vuokranmaksu voi viivästyä. On kuitenkin tärkeää muistaa, että vuokranmaksun viivästyminen aiheuttaa vaikeuksia myös vuokranantajalle. Vaikka vuokranantaja omistaisikin useamman asunnon, jokainen myöhästynyt maksu vaikuttaa hänen talouteensa ja voi vaikeuttaa esimerkiksi vastikkeiden tai lainojen hoitamista.”

Puhumattakaan tilanteesta, jossa on kyseessä asuntosijoittaja joka omistaa yhden sijoitusasunnon jonka vastike on 200 euroa ja lainanlyhennys pankille 450 euroa. Tällöin toistuvat vuokranmaksun viivästykset ja häiriöt voivat muodostaa asuntosijoittajan henkilökohtaiselle taloudelle merkittäviä ongelmia (toki asuntosijoittajalla on yleensä kassaa hätätilanteisiin).

Miksi vuokralaiset maksavat vuokran myöhässä?

Vuokranmaksun myöhästymiseen voi olla useita syitä, mutta tässä niistä kaikista yleisimpiä:

  • Unohtaminen: Joskus vuokranmaksu vain unohtuu, ja muistutuksella asia korjaantuu.
  • Riidat vuokranantajan kanssa: Jos vuokralaisella ja vuokranantajalla on erimielisyyttä jostakin asiasta, vuokralainen saattaa viivyttää vuokranmaksua tai jättää sen jopa kokonaan maksamatta.
  • Väärinkäsitykset: Jos esimerkiksi vuokrasopimus on epäselvä tai vuokralainen on pettynyt asunnon kuntoon, hän voi viivyttää vuokranmaksua.
  • Taloudelliset vaikeudet: Yleisin syy vuokranmaksun myöhästymiseen on taloudelliset vaikeudet. Oman talouden hallinta voi olla haastavaa, tai sitten on tapahtunut yllättävä sairaus, lomautus tai jokin muu yllättävä meno.

Vuokranmaksun viivästymisen seuraukset

Vuokranmaksun viivästyminen voi aiheuttaa asuntosijoittajalle monia ongelmia:

  • Taloudelliset tappiot: Viivästyneet vuokrat vähentävät sijoituksen tuottoa ja voivat aiheuttaa vaikeuksia muiden menojen maksamisessa.
  • Lisäkulut: Muistutukset, perintätoimet ja oikeudenkäynnit aiheuttavat lisäkuluja.
  • Kiinteistön kunnon heikentyminen: Jos vuokralainen ei maksa vuokraansa, hän ei välttämättä huolehdi asunnon kunnosta, tai omistajalla ei ole varaa tehdä tarvittavia korjaustoimenpiteitä.

Miten toimia, kun vuokranmaksu on myöhässä?

  1. Ota yhteyttä vuokralaiseen ja kysy asiasta mahdollisimman nopeasti. Se osoittaa, että olet asiasta kiinnostunut. Hyvä odotusaika on esimerkiksi neljä päivää, jolloin mahdolliset pankkien ja muiden viivästykset voidaan sulkea pois.
  2. Jos vuokralainen vastaa, sovi hänen kanssaan asiasta ja mahdollisesta maksusuunnitelmasta, jos ongelma on tilapäinen.
  3. Jos vuokralainen ei vastaa tiedusteluusi vuokrasta, lähetä kirjallinen maksumuistutus. Sen voi lähettää 14 päivän kuluttua vuokranmaksun eräpäivästä.
  4. Lähetä maksuvaatimus, jos maksumuistutuksen esittämisestä tai lähettämisestä on kulunut vähintään kaksi viikkoa.
  5. Käytä perintätoimistoa: Jos vuokralainen ei maksa vuokraansa eikä ole valmis neuvottelemaan, voit käyttää perintätoimiston palveluja.

Vinkkejä vuokranmaksun viivästymisen ehkäisemiseen

  • Huolellinen vuokralaisen valinta: Tee kattava taustatarkistus ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista.
  • Selkeä vuokrasopimus: Laadi yksityiskohtainen vuokrasopimus, jossa määritellään selkeästi vuokra, maksuehdot ja muut olennaiset asiat.
  • Vakuus: Pyydä vuokralaiselta riittävä vakuus, joka kattaa mahdolliset vuokrarästit.
  • Viestintä: Pidä avointa ja säännöllistä yhteyttä vuokralaiseen.

Yhteenveto

Kun vuokranmaksu viivästyy, reagoi asiaan mahdollisimman nopeasti, jotta siitä ei muodostu joka kuukausittaista ilmiötä. Kommunikoi vuokralaisen kanssa avoimesti ja tee selkeä maksusuunnitelma. Mikäli vuokralainen ei toimi suunnitelman mukaan, vie asiaa eteenpäin. Toimimalla nopeasti ja päättäväisesti voit minimoida omat taloudelliset tappiosi ja välttää pitkittyneet riitatilanteet.