Vuokrasopimuksen irtisanominen – Mitä asuntosijoittajan on hyvä tietää?

20.12.2024 | Artikkelit

Vuokrasopimuksen irtisanominen on tilanne, johon jokainen asuntosijoittaja jossakin vaiheessa törmää. Olipa kyseessä sitten vuokralaisen tai vuokranantajan toimesta tapahtuva irtisanominen, on ensiarvoisen tärkeää tuntea prosessiin liittyvät säännöt ja toimintatavat. Tässä artikkelissa käymme läpi vuokrasopimuksen irtisanomisen keskeisimmät periaatteet asuntosijoittajan näkökulmasta.

Toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen irtisanomisaika

Vuokralainen voi aina irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen, eikä irtisanomiselle tarvitse esittää erillisiä perusteita. Vuokranantajan on sen sijaan ilmoitettava irtisanomisen peruste. Lähtökohtaisesti mikä tahansa vuokranantajan esittämä todellinen syy hyväksytään irtisanomisen perusteeksi kunhan esitetty syy on todellinen, eikä se ole huoneenvuokrasuhteessa noudatettavan hyvän tavan vastainen.

Vuokralaisen irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on yksi kuukausi, eikä tätä irtisanomisaikaa voida pidentää sopimuksella. 

Ellei toisin ole sovittu, vuokrasopimuksen irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanomisilmoitus on annettu tiedoksi.

Esimerkki:

Jos vuokralainen irtisanoo sopimuksensa 20.12.2024, sopimus päättyy 31.1.2025. Vuokralainen on siis velvollinen maksamaan vuokran vielä koko tammikuun ajalta.

Vuokranantajan irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on kuusi kuukautta, jos huoneiston vuokrasuhde on välittömästi ennen irtisanomista kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään vuoden. Muussa tapauksessa irtisanomisaika on kolme kuukautta. Vuokranantajan irtisanomisaikaa ei voi lyhentää sopimuksella.

Asuntosijoittajalle tämä irtisanomisaika tarkoittaa usein sitä, että jos asuntoon muuttava vuokralaisehdokas on vaihtamassa vuokra-asuntoa, uusi vuokrasopimus voi alkaa vasta yhden täyden kuukauden kuluttua. Tämä voi johtaa sijoitusasunnon tyhjään kuukauteen, jos uusi vuokralainen ei ole ehtinyt irtisanoa aiemman asuntonsa vuokrasopimusta.

Määräaikaisen vuokrasopimuksen irtisanomisaika

Määräaikainen vuokrasopimus sitoo pääsääntöisesti molempia osapuolia koko sopimuskauden ajan, eikä sitä voi irtisanoa kuin laissa säädetyissä erityistilanteissa. Tämä on myös hyvä huomioida vuokranantajan näkökulmasta, sillä sopimus sitoo vuokralaisen lisäksi myös asuntosijoittajaa itseään.

Jos vuokralainen irtisanoo määräaikaisen vuokrasopimuksen ennenaikaisesti, joutuu hän yleensä maksamaan vuokranantajalle vahingonkorvausta sopimuksen rikkomisesta. Vahingonkorvaus voi olla enintään sopimuskaudella jäljellä olevien vuokrien yhteenlasketun summan suuruinen. Sen määrä riippuu muun muassa jäljellä olevan vuokrakauden pituudesta ja siitä, kuinka nopeasti asuntoon löytyy uusi vuokralainen.

Määräaikainen vuokrasopimus voidaan tarvittaessa kuitenkin purkaa molempien osapuolten yhteisellä sopimuksella. Mikäli sopua ei synny, asia voidaan viedä tuomioistuimen ratkaistavaksi. On kuitenkin kaikkien kannalta parempi pyrkiä sopuun ennen oikeudenkäyntiä. Syitä, joiden vuoksi sopimuksen purkaminen voi olla aiheellista, ovat esimerkiksi muutto toiselle paikkakunnalle, kuolemantapaus tai sairaus.

Yleisiä ohjeita

Irtisanominen on aina toimitettava kirjallisesti ja todisteellisesti. Vuokranantajan tai vuokralaisen on voitava todistaa, että toinen osapuoli on vastaanottanut irtisanomisilmoituksen. Irtisanomisilmoitus voidaan toimittaa esimerkiksi:

  • Kirjatulla kirjeellä: Tämä on varmin tapa varmistaa ilmoituksen vastaanottaminen.
  • Sähköpostilla: Sähköposti on hyväksyttävä tapa, jos sen sisältöä ei voi muuttaa yksipuolisesti ja se on tallennettavissa.
  • Henkilökohtaisesti: Irtisanominen voidaan toimittaa myös henkilökohtaisesti, mutta tällöin on tärkeää pyytää vastaanottajalta kuittaus.

Joskus vuokrasopimuksen irtisanomiseen liittyy ongelmia. Esimerkiksi vuokralainen ei välttämättä suostu muuttamaan pois asunnosta, tai vuokranantaja ei noudata irtisanomisaikaa. Tällaisissa tilanteissa on tärkeää hakea apua ja neuvoja esimerkiksi Vuokralaiset ry:ltä tai Kuluttajavirastolta.

Lähde: https://www.kkv.fi/kuluttaja-asiat/asuminen/vuokra-asunnot/vuokrasopimuksen-irtisanominen/

Muita hyödyllisiä linkkejä: