Älä tee näitä virheitä kun vuokraat sijoitusasuntosi

20.3.2024 | Artikkelit

Asuntoa vuokratessa voi kompastua moniin asioihin, ja pienetkin virheet voivat johtaa rahallisiin menetyksiin tai hankaliin vuokralaisiin. Tässä 10 vinkkiä asuntosijoittajalle tai sellaiseksi aikovalle, joiden avulla voit välttää yleisimpiä virheitä ja varmistaa sujuvan vuokrasuhteen:

1. Älä jätä halvinta mahdollista kylpyhuoneremonttia tekemättä.

Vanhan kylpyhuoneen ilme kirkastuu jo äärimmäisen pienillä ja helpoilla muutoksilla. 

  1. Vaihda lamppu kylmempään ja kirkkaammalla valolla varustettuun – Vanhemmat keltaiset valaisimet eivät saa kylpyhuonetta kirjaimellisesti näkymään parhaassa valossa.  
  2.  Maalaa katto valkoiseksi. Yhtälailla vanhemman kylpyhuonevalon kanssa kellertävä puupaneeli vie varsinkin pienestä kylpyhuoneesta tarpeettoman paljon tilantuntua ja valoa, ja nopea telanheilautus tuo tiloihin äkkiä näennäiset 5 neliötä lisää tilaa ja vähintään yhtä paljon viihtyvyyttä.

Ja näin, olet suorittanut halvimman mahdollisen kylpyhuoneremontin. Nämä pienet investoinnit ja työtunnit ovat tehneet sijoitusasunnostasi houkuttelevamman ja varmasti vuokramarkkinoilla nopeammin liikkuvan kohteen.

2. Jätät vuokralaisen luottotiedot tarkistamatta.

Tarkista vuokralaisen luottotiedot aina. Tämä voi kuulostaa itsestään selvältä, mutta moni laiminlyö tämän tärkeän vaiheen, ja valitettavan monessa tapauksessa maksaa siitä jälkikäteen todella pitkän pennin. Luottotietojen tarkistaminen on nopea, helppo sekä äärimmäisen tärkeä ennakkotoimenpide jolla pystyt välttämään vuokranmaksuvaikeuksien ja jopa häätöjen aiheuttamia ajallisia ja taloudellisia menetyksiä. 

Lue lisää https://www.asiakastieto.fi/omatieto/fi/tuotteet/vuokranantajan-raportti

3. Otat ensimmäisen asunnosta kiinnostuneen vuokralaisehdokkaan.

Panosta asuntosi ilmoitukseen ja markkinoi asuntoasi laajasti eri kanavissa, jotta saat useita ehdokkaita ja enemmän valinnanvaraa. Maltti on valttia – älä hätäile, vaan valitse vuokralainen, joka sopii parhaiten asuntoon ja jonka maksukyky on varma.

4. Vuokraa asuntoa liian halvalla.

Tee markkinatutkimus ja varmista, että pyydät asunnostasi kilpailukykyisen ja ajankohtaisen markkinahinnan. 15 euron kuukausihintaero voi tuntua pieneltä, mutta se tarkoittaa jo 180 euroa vuodessa ja 18 000 euroa vuodessa, jos salkustasi löytyy 100 asuntoa.

5. Et laadi kattavaa vuokrasopimusta.

Vuokrasopimus on tärkeä dokumentti, joka suojaa sekä vuokranantajaa että vuokralaista. Varmista, että sopimus sisältää kaikki olennaiset tiedot, kuten asunnon tiedot, vuokran määrän, vuokranmaksuehdot, irtisanomisajan ja vakuuden.

6. Et ole pyytänyt vuokralaista ilmoittamaan mahdollisista ongelmista asunnossa.

Pyydä esimerkiksi kuva tai video vuokralaiselta aina epäkohdasta asunnossa, näin se on taltioitu ja säästyt myöhemmältä vaivalta.

7. Et ole tavoitettavissa vuokralaisen tarvitessa apua.

Anna vuokralaiselle selkeät ohjeet miten hän voi ottaa sinuun yhteyttä asuntoon liittyvissä asioissa. Hätätilanteissa ohjeista vuokralainen ottamaan yhteyttä huoltoyhtiöön tai isännöitsijään. Varmista, että olet helposti tavoitettavissa sovituissa kanavissa ja vastaat yhteydenottoihin nopeasti.

8. Et pidä asuntoa hyvässä kunnossa.

Vuokranantajan velvollisuus on pitää asunto asuinkelpoisena ja viihtyisänä. Tee tarvittavat korjaukset ja huollot viipymättä, jotta vuokralainen viihtyy asunnossa ja vuokrasuhde sujuu jouhevasti.

9. Et ole joustava vuokralaisen kanssa.

Elämässä sattuu yllätyksiä. Ole joustava ja valmis neuvottelemaan vuokralaisen kanssa, jos hänellä on esimerkiksi tilapäisiä vaikeuksia maksaa vuokraa.

10. Et pidä vuokralaista tyytyväisenä.

Hyvä vuokralainen on arvokas löytö. Pidä vuokralainen tyytyväisenä huolehtimalla asunnon kunnosta ja vastaamalla hänen tarpeisiinsa. Ystävällinen ja asiallinen vuorovaikutus luo hyvän pohjan pitkälle ja toimivalle vuokrasuhteelle.


Näiden jopa itsestäänselvältä tuntuvien vinkkien avulla voit välttää valitettavan yleisiä sudenkuoppia ja virheitä asuntosi vuokraamisessa. Samalla varmistat, että asunnon vuokraus on sujuvaa sekä sinulle että vuokralaiselle, samalla tuottaen sinulle parhaan kuukausittaisen vuokratuoton. Muista, että hyvä vuokralainen on äärimmäisen arvokas löytö – pidä hänet tyytyväisenä ja hän todennäköisesti jää asumaan asuntoon pitkäksi aikaa.

Lisävinkkejä:

  • Käytä sähköistä vuokrasopimusta ja sähköistä allekirjoitusta. Tämä nopeuttaa ja helpottaa prosessia sekä vuokranantajalle että vuokralaiselle.
  • Ota laadukkaat valokuvat asunnosta ennen vuokralaisen muuttoa ja muuton jälkeen. Näin vältät turhia riitatilanteita asunnon kunnon osalta.
  • Tee yhteistyötä vuokralaisen kanssa ja pidä avoin kommunikaatio. Hyvä vuorovaikutus on avainasemassa onnistuneelle vuokrasuhteelle.