Asunto­sijoittamisen riskit, onko niitä?

18.6.2021 | Ajankohtaista

Kaikkeen sijoitustoimintaan liittyy aina riski. Ei riskiä, ei voittoa pätee myös asuntosijoittamisessa. Mutta myös voittojen pitäisi kasvaa riskin kasvaessa, sillä jos riskit kasvavat ja voittojen mahdollisuus ei kasva, niin silloin teet luultavasti jotain tyhmää ja lopeta heti tai jatka harrastamista. Mitä riskejä asuntosijoittamiseen liittyy ja voiko niitä välttää/minimoida? 

Korkojen nousu ja muutokset pankkimaailmassa

Mitä?

Tällä hetkellä raha on halpaa ja korot ovat alhaalla. Hieman kokeneemmat vielä muistavat korkeammatkin korot ja niihin kannattaa varautua, kun omaa sijoitussalkkuaan kasailee. Myös muutokset rahoituksen saamisessa voivat vaikuttaa pitkän aikavälin suunnitelmiin.

Miksi?

Koska jos et varaudu asiaan, joudut käymään omalla lompakollasi tuskastuttavan usein. Et mahdollisesti saa lainaa niin paljon tai samoilla ehdoilla kuin aiemmin.

Miten?

Ota korkosuojaus lainalle (riski vs tuotto), varaudu puskurilla, etsi mukava pankin herra tai rouva jo valmiiksi tulevia lainaneuvotteluja varten.

Asunnon arvon muutos

Mitä?

Asunnon hinta voi laskea kausittaisesti tai se voi olla myös pysyvää sekä pahemmin syvenevää sorttia.

Miksi?

Koska tulevaisuuden markkinoita on vaikea ennustaa varmasti, mutta hintojen muutoksia varmasti tapahtuu ja aina muutokset eivät ole positiivisia. 

Miten?

Pyri ostamaan halvalla ja myymään kalliilla, sijoita lähemmäs kaupunkien keskustoja ja panosta sijaintiin (taas riski vs tuotto), ajattele asiaa enemmän tuoton kuin säästämisen kautta (kassavirta).

Vuokralainen tuhoaa asunnon ja jättää vuokrat maksamatta

Mitä?

Aina on mahdollista, että vuokralainen ei maksa vuokriaan tai aiheuttaa asunnolle vaurioita.

Miksi?

Koska kaikki eivät vain välitä ja muutokset elämässä ovat mahdollisia kenelle tahansa.

Miten?

Tarkista luottotiedot (AINA), ota vuokravakuus jos suinkin mahdollista, ota asunnolle vakuutus myös itse, kysy mitä kuuluu ja miten menee (myös vuokrasopimuksen teon jälkeen), pidä puskuria omassa kassassa, haastattele ja tapaa vuokralaiset ennen sopimuksen tekoa. 

Muutokset vuokramarkkinoilla

Mitä?

Asuntoja rakennetaan alueelle lisää ja kysyntä sekä tarjonta muuttuvat oleellisesti. Iso korkeakoulu lakkautetaan ja asuntoja tyhjenee kerralla paljon. Muutokset vuokrissa ja vuokralaisten saatavuudessa vaihtelevat.

Miksi?

Koska isoja muutoksia tapahtuu myös kaupungeissa ja välillä rakentaminen saattaa karata käsistä jollain alueella tai isoja toimijoita alueella lopettaa.

Miten?

Kartoita vuokramarkkina tarkasti asuntojesi osalta, mieti vuokra tarkkaan (tyhjä kk vs 10e alempi vuokra kk), kaupunkien väestöennusteet ja rakennusprojektit on hyvä katsoa.

Remontit

Mitä?

Jokainen talo ja asunto kaipaa jossain vaiheessa remonttia.

Miksi?

Koska jos mitään ei remontoi, niin arvo laskee ja joskus kasassa on niin iso remonttilasku, että siitä ei selviä kukaan. Toki joskus voi olla paikallaan käyttää asunto/talo loppuun ja sitten hyväksyä siitä luopuminen.

Miten?

Ota tarkasti selvää yhtiön remonteista ja käytä omaa järkeäsi remonttien suhteen (kaikkia ei välttämättä lue yhtiön viiden vuoden suunnitelmassa).

Yhteenvetona laadi itsellesi strategia asuntosijoittamiseen ja tiedosta riskit. Päivitä suunnitelmaa aika-ajoin ja pysy kartalla omien asuntojesi tilanteesta.