Miten erottua asuntosijoittajana tulevaisuudessa?

17.3.2022 | Ajankohtaista

Nyt viimeaikaisten maailman tapahtumien johdosta tulevaisuuden ennustaminen on haastavaa ja kukaan ei varmaksi tiedä mitä tulee tapahtumaan. Ensin korona ja nyt Ukrainan tilanne muuttaa varmasti monia asioita ja muutokset voivat olla nopeita sekä pysyviä.

Jos mennään kuitenkin näistä huolimatta asioihin jotka tulevaisuudessa asuntosijoittajaan vaikuttavat ja meidän mielestämme ovat tärkeitä jokaiselle asuntosijoittajalle. Seuraavat kohdat ovat harkitsemisen arvoisia ja niitä kannattaa jokaisen asuntosijoittajan pohtia oman strategian luomisessa.

  • Yksilöllisyys korostuu asuntojen osalta, on pystyttävä erottumaan ja parempi löytää kaksi vuokralaista jotka asunnon haluavat vuokrata kuin 10 joille vaihtoehto on ok (pohtivat myös muita vaihtoehtoja). Koska vaihtoehtoja on paljon vuokralaisella monella alueella. Asunnon remontit ovat totta kai tässä tärkeässä osassa ja niitä kannattaa suunnitella tarkasti. Kysy miten asuntoni erottuu muista ja kenelle tämä vuokrataan?
  • Oman pihan ja isompien asuntojen kysyntä on lisääntynyt eli millaisia asuntoja asuntosijoittajalla on tarjota tulevaisuuden vuokralaisille. Etätyöt tarvitsevat tilaa myös kotiin. Vuokra-asuminen myös omakotitaloissa on varmasti vaihtoehto monelle jos sellaisia on tarjolla. 
  • Tekniikan kehitys muuttaa vuokrausta huomattavasti, sähköiset allekirjoitukset ovat jo arkipäivää ja virtuaalisten näyttöjen yleistyminen on vain ajan kysymys. Oletko valmis seuraavaan digiloikkaan ja teetkö vuokraamisen vuokralaiselle helpoksi?
  • Autoilu on kallistunut viime aikoina huomattavasti ja tämä voi tulevaisuudessa lisätä julkisen liikenteen käyttöä ja kehittymistä monessakin paikassa. Tämä kannattaa asuntojen sijainnissa ottaa huomioon. 
  • Ihmiset ostavat tuotteensa kuukausimaksulla eivätkä enää perinteisesti maksa kerralla. Miten tämä kehitys otetaan huomioon vuokralaisten osalta? Mm.  Vuokralaisen antaman vakuuden suuruudet ovat laskeneet jo huomattavasti viime vuosina ja tulevaisuudessa vakuuden osalta on pohdittava uusia ratkaisuja. 
  • Yllä olevaan kohtaan liittyen omistaminen ei enää ole nuorille tärkeää, tämä on omiaan lisäämään vuokra-asuntojen kysyntää myös tulevaisuudessa. Myös taloyhtiöiden tarjoamat palvelut voivat tulevaisuudessa olla tärkeitä vuokralaisille. Onko yhteiskäyttöautoa? Onko kuntosalia? Mitä tiloja tai tavaroita on tarjota yhteiskäyttöön?
  • Suuret ikäpolvet tulevat ikään jossa omista kodeista luovutaan ja vuokralla asuminen on vaihtoehto. Miten sijoittajan asunnot vastaavat vanhempien ihmisten tarpeita? Tässä voi olla keino erottautua. 
  • Ekologisuus ja ns. vihreät arvot ovat monelle tärkeitä, joten sitä kannattaa pohtia myös sijoittajan onko siinä kilpailuetuja saavutettavissa tulevaisuudessa.
  • Suomi tarvitsee työvoimaa jatkossa ulkomailta jos halutaan kilpailukyky säilyttää, ovatko ulkomaalaisten tarpeet asumisen suhteen samanlaiset kuin suomalaisilla? Voinko erottua tarjoamalla vaihtoehtoja ulkomaalaisille vuokralaisille?