Sijoitusasunnon remontointi: Milloin se kannattaa ja miten se vaikuttaa vuokratuottoon?

28.10.2024 | Artikkelit

Sijoitusasunto on kuin mikä tahansa koti – se elää ja kuluu ajan myötä. Vuokralaiset vaihtuvat, trendit muuttuvat ja pinnat kuluvat. Aika ajoin onkin tarpeen pysähtyä miettimään, kaipaako sijoitusasunto remonttia. Remontoinnilla voit paitsi pitää huolta asunnon kunnosta ja ehkäistä korjausvelan syntymistä, myös parantaa asunnon houkuttelevuutta ja jopa nostaa vuokratuottoa.

Mutta milloin remontti on oikeasti tarpeen ja kannattava investointi?

Vastaus riippuu monista tekijöistä, kuten asunnon iästä, kunnosta, sijainnista ja nykyisestä vuokratasosta alueen vuokramarkkinalla. 

Remonttia kannattaa harkita erityisesti silloin, kun asunnon kunto on heikko ja se ei houkuttele vuokralaisia. Kuluneet pinnat, tupakoinnin jättämä haju, vanhentuneet tai jopa puuttuvat kodinkoneet ja yleinen nuhjuisuus heikentävät merkittävästi sijoitusasunnon kilpailukykyä vuokramarkkinoilla.

Alueen markkinatilanne ja kilpailu vaikuttavat myös suoraan remontin kannattavuuteen. Hyväkuntoiset ja modernit asunnot menevät vuokralle ensimmäisenä, joten jos alueella on paljon tarjontaa, remontti voi olla se tekijä, joka erottaa sinun asuntosi muista alueen vastaavista kohteista.

Remontti voi olla myös keino korottaa vuokraa. Uudistetusta asunnosta on helpompaa ja perusteltua pyytää korkeampaa vuokraa ja tämän myötä houkutella maksukykyisempiä ja asuntoosi sitoutuvia vuokralaisia.

Remontin ajoitus

Remontin ajoittamisella voi olla suuri merkitys. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa remontoida hiljaisempana vuodenaikana, kuten kevättalvella. Näin remontti valmistuu kesän vilkkaaseen vuokramarkkinaan ja asunto on heti valmis vuokrattavaksi.

Remontin vaikutus vuokratuottoon

Asunnon remontointi voi parantaa vuokratuottoa merkittävästi, mutta vain jos se tehdään oikein. Ennen remontin aloittamista on tärkeää tehdä tarkat laskelmat ja arvioida remontin kustannukset sekä remontin vaikutus asunnon vuokraan.

Vuokratuotto paranee, kun:

  • Saat asunnosta korkeampaa vuokraa
  • Vuokrattavuus helpottuu ja vältät tyhjät kuukaudet
  • Pienennät ylläpitokustannuksia uusien koneiden ja pintojen avulla

Liian kallis remontti voi kuitenkin heikentää vuokratuottoa, jos vuokra ei nouse riittävästi.

Remontin vaikutukset:

  • Vuokrataso: Remontoidusta asunnosta voi pyytää korkeampaa vuokraa.
  • Vuokrattavuus: Hyväkuntoinen asunto houkuttelee enemmän vuokralaisia ja minimoi tyhjien kuukausien määrän.
  • Ylläpitokustannukset: Uudet kodinkoneet ja asunnon pinnat ovat energiatehokkaampia sekä vaativat vähemmän huoltoa.
  • Asunnon arvo: Remontti voi nostaa asunnon arvoa, mikä näkyy taas viivan alla asuntoa myytäessä. Tämä näkyy myös kun teetät esimerkiksi uuden vakuusarvion sijoitusasunnostasi.

Mihin panostaa remontissa?

Remonttia suunniteltaessa on tärkeää miettiä, mitkä toimenpiteet parantavat eniten asunnon vuokrattavuutta ja tuottoa. Keittiö ja kylpyhuone ovat usein asunnon kalleimmat remontoitavat tilat, ja samalla niillä on myös suuri vaikutus asunnon yleisilmeeseen ja arvoon.

Keittiö:

Mieti, millainen remontti keittiössä on tarpeen. Riittääkö pintojen päivittäminen ja kaapinovien sekä keittiön tasojen vaihto, vai onko tarpeen uusia koko keittiö runkoineen ja hanoineen? Uudet kodinkoneet voivat myös olla hyvä investointi, sillä ne parantavat asunnon houkuttelevuutta ja tuovat asunnon nykypäivään.

Kylpyhuone:

Kylpyhuoneen ilmettä voi usein piristää huomattavasti pienilläkin toimenpiteillä. Vanhan ja kulahtaneen peilin vaihtaminen uuteen ja moderniin, sekä kaapistojen uusiminen tai maalaaminen voivat tehdä ihmeitä tilan tunnelmalle. Myös katon maalaaminen raikkaalla valkoisella värillä saa kylpyhuoneen tuntumaan avarammalta ja valoisammalta. Nämä pienet pintaremontit ovat usein edullisia ja nopeita toteuttaa, ja ne voivat nostaa asunnon arvoa ja houkuttelevuutta merkittävästi.

Jos kylpyhuone vaatii suurempaa remonttia, kuten laatoitusta tai putkitöitä, on tärkeää käyttää ammattitaitoista ja luvat omaavaa tekijää. Vedeneristyksen ja putkitöiden on oltava asianmukaisesti tehtyjä, jotta vältytään kosteusvaurioilta ja muilta ongelmilta. Ammattilaisen käyttö takaa, että remontti tehdään oikein ja turvallisesti.

Pintamateriaalit:

Lattioiden, seinien ja kattojen uusiminen on suhteellisen edullista ja sillä saa aikaan suuren muutoksen. Valitse kestäviä ja ajattomia materiaaleja, jotka kestävät kulutusta ja ovat helppohoitoisia. Esimerkiksi laminaattilattia on kestävä ja helppohoitoinen vaihtoehto vuokra-asuntoon. Fiksuilla pintamateriaalien valinnoilla ja väreillä voit erottua markkinassa positiivisesti ja luoda asuntoon yksilöllisen ja aikaa kestävän ilmeen.

Miten säästää remonttikuluissa?

  • Tee itse: Jos sinulla on osaamista, voit tehdä osan remontista itse.
  • Kilpailuta: Pyydä tarjouksia useilta toimijoilta ja vertaile hintoja.
  • Hyödynnä tarjouksia: Seuraa remonttitarvikkeiden tarjouksia ja hyödynnä niitä. Pidä silmäsi auki myös rakennustyömailta / rakentajilta ylijääneistä materiaaleista, esimerkiksi Tori.fi ja Huuto.net palveluissa! Voit parhaassa tapauksessa löytää pienempään asuntoon tarvittavat materiaalit todella edukkaasti.
  • Valitse kestäviä materiaaleja: Kestävät materiaalit kestävät kulutusta ja vähentävät korjaustarvetta. Jos asunnossa on lemmikit sallittuja, voit esimerkiksi valita hieman kovempaa kulutusta kestävän 32 vahvuuden laminaatin.

Sijoitusasunnon remontointi ja verotus

Sijoitusasunnon remontoinnista aiheutuvat kustannukset ovat pääsääntöisesti vähennyskelpoisia vuokratuloista. Vähennyksiin oikeuttavat tyypillisesti remontointikulut, kuten materiaalikulut ja urakoitsijan palkkiot. On kuitenkin tärkeää erottaa toisistaan perusparannus ja vuosikorjaus. Perusparannus nostaa asunnon arvoa tai pidentää sen käyttöikää. Vero.fi:n sivuilla perusparannuksen ja vuosikorjauksen määritelmiä kuvaillaan näin:

“Perusparannusta ovat esimerkiksi: 

  • parvekelasien asennus
  • lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien parannus
  • perustusten ja kantavien rakenteiden parannus
  • vesi- ja viemärilaitteiden rakentaminen ja parantaminen
  • kiinteistön sähköjärjestelmien korjaus ja parannus
  • kylmän varastotilan muuttaminen saunatilaksi.”

Lähde: Vero.fi – https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/vuokratulot/vahennykset/

Vuosikorjaus eroaa perusparannuksesta siten, että sen tehtävä on palauttaa asunnon alkuperäistä vastaavaan kuntoon. 

“Vuosikorjausta ovat esimerkiksi

  • seinien maalaaminen ja tapetointi
  • lieden, jääkaapin tai muun kodinkoneen tai laitteen vaihtaminen
  • asunnon varusteiden uusiminen, esimerkiksi keittiökaappien ja wc-kalusteiden uusiminen
  • ovien ja ikkunoiden uusiminen.”

Lähde: Vero.fi – https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/vuokratulot/vahennykset/

Perusparannuksen kustannukset vähennetään poistoina usean vuoden aikana tai kun asunto myydään, kun taas vuosikorjauksen kustannukset voi vähentää kerralla. 

On suositeltavaa säilyttää kaikki remontointiin liittyvät kuitit ja tositteet, jotta verovähennykset on helppo tehdä. Huomaa myös, että vuokraustoimintaan liittyvät kulut ovat vähennyskelpoisia vasta vuokraustoiminnan alkamisesta lähtien. 

Tarkempaa tietoa sijoitusasunnon remontoinnin verotuksesta saat Verohallinnon verkkosivuilta: https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/vuokratulot/vahennykset/

Muista, että verotuskäytännöt voivat muuttua, joten on aina hyvä tarkistaa ajantasaiset ohjeet Verohallinnon verkkosivuilta tai olemalla suoraan yhteydessä verohallinnon asiantuntijoihin!