Asuntosijoittajalle tulee välillä eteen tilanteita, joissa on pohdittava, kenen vastuulla vahingon korjaaminen on. Vastuunjako taloyhtiössä voi joskus tuntua monimutkaiselta. Tässä artikkelissa selvitämme, mitä kuuluu taloyhtiölle, vuokralaiselle ja asunnon omistajalle.
Taloyhtiön vastuulla
Taloyhtiö vastaa kiinteistön yhteisten tilojen ja rakenteiden kunnossapidosta. Tähän kuuluvat esimerkiksi:
- Ulkoseinät ja katto: Taloyhtiö vastaa ulkoseinien ja katon kunnossapidosta, maalauksesta ja korjauksista.
- Yhteistilat: Portaat, hissit, kellaritilat ja piha-alueet ovat taloyhtiön vastuulla.
- Lämmitys- ja vesijärjestelmät: Taloyhtiö vastaa lämmitysjärjestelmän (mukaan lukien patterit) ja vesijohtojen kunnossapidosta.
- Sähköjärjestelmät: Taloyhtiön vastuulla on kiinteistön sähköjärjestelmien kunnossapito.
Asunnon omistajan vastuulla
Asunnon omistaja eli osakas vastaa oman huoneistonsa sisäosien kunnossapidosta. Tähän kuuluvat esimerkiksi:
- Sisäseinät ja lattiat: Osakas huolehtii sisäseinien ja lattioiden kunnossapidosta, maalauksesta ja korjauksista.
- Keittiö ja kylpyhuone: Osakas vastaa keittiön ja kylpyhuoneen kalusteiden ja laitteiden kunnossapidosta. (Taloyhtiö vastaa asunnon rakenteiden sekä eristeiden kunnossapidosta, ellei yhtiöjärjestyksessä ole toisin määrätty.)
- Ikkunat ja ovet: Osakas huolehtii ikkunoiden ja ovien kunnossapidosta. Ulko-ovi on kuitenkin yhtiön vastuulla.
- Parveke: Osakas vastaa parvekkeen kunnossapidosta ja siisteydestä.
Joskus taloyhtiön ja osakkeenomistajan välisen vastuualueen määrittäminen voi vaatia hieman erilaisia tulkintoja ja tilannearvioita. Esimerkkinä tilanne jossa taloyhtiö ja osakas joutuivat hakemaan ratkaisua muovimatolla päällystetyn pesuhuoneen aiheuttamasta kosteusvauriosta:
“KKO 1991:1560
Korkein oikeus katsoi ratkaisussaan, että muovimatto ei ole osakkeenomistajan kunnossapitovastuulle kuuluva pinnoite silloin, kun se toimii kylpyhuoneen ainoana vedeneristeenä. Näin ollen yhtiö vastasi kylpyhuoneen rikkoutuneen vedeneristeen sekä siitä aiheutuneen kosteusvaurion korjaamisesta kokonaisuudessaan yhtiössä noudatettavaan perustasoon saakka.” (Kiinteistömedia 2023, 2.)”
Lähde: Kiinteistömedia. 2023. Vuokra-asunnon vastuunjakotaulukko – Vuokralaiselle. 1. painos. Helsinki: Kiinteistöalan Kustannus Oy. ISBN 978-951-685-583-0.
Vuokralaisen vastuulla
Vuokralainen vastaa asunnon huolellisesta käytöstä ja siisteydestä. Tähän kuuluvat esimerkiksi:
- Asunnon puhtaanapito: Vuokralainen siivoaa asunnon ja pitää sen siistinä.
- Pienet korjaukset: Vuokralainen vastaa asunnon pienistä korjauksista, kuten lamppujen vaihdosta ja hanan tiivisteiden uusimisesta.
- Ilmoitusvelvollisuus: Vuokralainen on velvollinen ilmoittamaan asunnon omistajalle havaitsemistaan vioista ja puutteista.
On tärkeä myös muistaa että vuokralainen tarvitsee korjaustöiden suorittamiseen aina vuokranantajan luvan, ellei kyseessä ole korjaus jolla voidaan välttää suuremman vahingon syntymistä.
Muista aina lukea sijoitusasuntosi yhtiöjärjestys ja huomioida mahdolliset poikkeavat pykälät.
Lähteet
Kiinteistömedia. 2023. Vuokra-asunnon vastuunjakotaulukko – Vuokralaiselle. 1. painos. Helsinki: Kiinteistöalan Kustannus Oy. ISBN 978-951-685-583-0.