Asuntosijoittamiseen liittyy aina riskejä, ja yksi niistä merkittävimmistä on vuokralaiseen liittyvät riskit. Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimmät vuokralaiseen liittyvät riskit ja annamme vinkkejä niiden minimointiin.
1. Vuokranmaksun laiminlyönti
Yksi suurimmista vuokralaisiin liittyvistä riskeistä on vuokranmaksun laiminlyönti. Maksamattomat vuokrat voivat johtaa asuntosijoittajan taloudellisiin tappioihin ja aiheuttaa huomattavaa stressiä. Maksuhäiriöisten vuokralaisten kohdalla myös mahdolliset oikeustoimet voivat viedä paljon aikaa sekä resursseja, ja päättyä lopulta asuntosijoittajan näkökulmasta tuloksettomina.
Kuinka minimoida riskejä:
- Tarkista vuokralaisen luottotiedot ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista.
- Varmista, että vuokralaisella on säännölliset tulot, jotka riittävät kattamaan vuokran.
- Ota asunnosta vakuus.
- Puutu vuokranmaksun laiminlyöntiin välittömästi ja muistuta vuokralaista maksamattomista vuokrista.
2. Asunnon vahingoittaminen
Asunnon vahingoittaminen voi johtaa huomattaviin korjauskustannuksiin ja tätä kautta vaikuttaa suoraan sijoituksen kannattavuuteen. Riski korostuu, jos vuokralainen ei pidä huolta asunnosta ja hänellä itsellään ei ole maksukykyä korvata aiheuttamiaan vahinkoja.
Esimerkki: Vuokralainen on aiheuttanut asunnossa mittavia tuhoja, eikä hänellä ole riittävää maksukykyä aiheutuneiden vahinkojen korvaamiseksi.
Vaikka asunnosta aiheutuvat vahingot olisivatkin vuokralaisen korvausvastuulla, korjauksista aiheutuneiden kulujen saaminen takaisin vuokralaiselta voi viedä merkittävästi aikaa. Jos vuokralainen ei maksa koituneita kustannuksia lainkaan, siitä seuraavat perintätoimet voivat myös päättyä tuloksettomina. Tällöin asunnon remontointi ja siitä aiheutuneet kulut sekä tyhjien kuukausien muodostamat vuokratappiot jäävät sijoitusasunnon omistajan kustannettavaksi.
Kuinka minimoida riskejä:
- Pyydä vuokralaiselta vakuus, joka kattaa mahdolliset vahingot.
- Sisällytä vuokrasopimukseen ehto mahdollisten vahinkojen korvaamisesta ja kotivakuutuksen ottamisvelvollisuus.
- Muistuta vuokralaista mahdollisten vahinkojen ilmoittamisesta.
- Ota vuokranantajan vakuutus asuntoon.
- Varaa kaikesta huolimatta myös riittävästi omaa pääomaa mahdollisten vahinkojen korjaamiseen.
3. Vesimaksut ja muut asuntoon liittyvät maksut
Vesimaksu ei yleensä sisälly vuokraan, ja vuokralainen on velvollinen maksamaan sen joka kuukausi erikseen. On tärkeää varmistaa, että vesimaksu ja muut mahdolliset maksut tulevat maksetuiksi, sillä asunnon omistaja on niistä viime kädessä suoraan vastuussa taloyhtiölle.
Esimerkki: Vuokralainen on kuluttanut asunnossa vettä yli 100 euron edestä kuukaudessa, ja huoneistokohtaisesta vedenkäytöstä muodostuneet laskut ovat menneet taloyhtiöltä suoraan asunnossa asuvalle vuokralaiselle. Vuokralainen ei ole maksanut vesimaksuja, ja taloyhtiö on lähettänyt usean kuukauden maksamattomat vesimaksut sisältävän laskun asunnon omistajalle vasta vuoden päätyttyä.
Vesimaksusta on tällöin kertynyt huomattavan suuri summa, eikä vuokralaisella ole maksukykyä maksaa laskua. Omistajalle koituu näin ollen suuri kertaluonteinen kulu. Jos asunnosta olisi peritty vesiennakkoa kuukausittain, esimerkiksi 50 euroa, vuotuinen maksu olisi huomattavasti pienempi.
Kuinka minimoida riskejä:
- Sisällytä vesiennakko vuokrasopimukseen, jotta saat ainakin osan maksusta kuukausittain. Jos vesimaksu on vuokralaisen vastuulla, taloyhtiö ei välttämättä lähetä laskua useammin kuin kerran vuodessa, ja vuotuinen vesimaksu voi olla vuokralaiselle liian suuri maksettavaksi kerralla.
- Vaikka jotkut taloyhtiöt tarjoavat myös mahdollisuutta laskuttaa vesimaksu suoraan vuokralaiselta, pyydä taloyhtiötä laskuttamaan vesimaksu itseltäsi. Näin voit varmistua että vesimaksut ovat varmasti maksettu joka kuukausi.
4. Mahdolliset järjestyshäiriöt asunnossa
Vuokralainen voi aiheuttaa asunnossa järjestyshäiriöitä, kuten metelöintiä hiljaisuuden jälkeen tai muita häiriöitä jotka aiheuttavat muille asukkaille huomattavaa asumishaittaa. On tärkeää toimia taloyhtiön kanssa yhteistyössä ja reagoida mahdollisiin ongelmiin nopeasti.
Kuinka minimoida riskejä:
- Panosta vuokralaisen valintaan. Pyri saamaan asuntoon useita hakijoita hoitamalla asunnon vuokraus ja siihen liittyvät toimenpiteet mahdollisimman hyvin. Näin sinulle on varaa valita usean hakijan joukosta sopiva vuokralainen.
- Puutu mahdollisiin järjestyshäiriöihin heti ja anna tarvittaessa vuokralaiselle kirjallinen varoitus matalalla kynnyksellä.
Huolellinen vuokralaisen valinta ja selkeä vuokrasopimus ovat avainasemassa riskien minimoinnissa. Hyvä vuorovaikutus vuokralaisen kanssa ja mahdollisiin ongelmiin puuttuminen nopeasti sekä tarvittavien vakuutusten voimassaolo niin vuokralaisen kuin vuokranantajan puolelta auttavat minimoimaan vuokralaisesta potentiaalisesti aiheutuvia riskejä.