Nouseeko vuokrat tulevaisuudessa?

24.1.2023 | Ajankohtaista

Kyllä! Vuokrat tulevat varmasti nousemaan tulevaisuudessa ja asuntosijoittajan sekä vuokralaisen on hyvä valmistautua vuokrien nousuun.

Syynä tähän vuokrien nousuun on inflaatio ja sitä kautta myös asuntosijoittajien kulujen nouseminen. Vaikka tarjontaa vuokramarkkinoilla onkin vielä kohtuullisen runsaasti monin paikoin, niin kulujen nousu ajaa vuokrat vääjäämättä nousuun. Nyt lähestytään tilannetta/ollaan tilanteessa jossa sijoittajien tuotot tippuvat huomattavasti ja menevät jopa miinukselle. Taloyhtiöiden kulut nousevat ja vastikkeissa on nostopainetta, toki yhtiö voi käyttää vuosien aikana kertynyttä puskuria tilanteen paikkaamiseen. Tilanne on kestämätön jatkumaan pidempään ja kaikki vuokranantajat joutuvat nostamaan vuokriaan tai tekemään hyväntekeväisyyttä. Monet suuret vuokranantajat ovat nostaneet jo vuokriaan ja kaikki muutkin tulevat seuraamaan perässä. Varoivaisemmankin asuntosijoittajan on otettava riski jossain vaiheessa vuokralaisen lähtemisestä vuokran nostamisen johdosta. Usein juuri piensijoittajan kassa ei kestä kuitenkaan loputonta miinuksen tekemistä. 

Nyt voikin siis olla vuokralaisen kannalta hyvä sauma etsiä uusi asunto ja tehdä uusi vuokrasopimus. Vuokrat ovat vielä kohtuullisella tasolla ja asuntoja saatavilla. Vuokranantajan taas kannattaa katsoa sopimukset valmiiksi ja tehdä tarvittavat toimenpiteet vuokrien korottamiseksi. Myös tulevien yhtiökokouksien papereita kannattaa alkaa odottelemaan ja katsomaan miltä luvut näyttävät suhteessa omaan sijoitussalkkuun. Jos oikein arvaan niin korontarkistusten ja budjettien jälkeen sinunkin olisi hyvä vuokraa nostaa, eikö? 

Muistutuksena vuokran indeksikorotuksen laskemiseen löydät kaavan täältä: